Ble utgiftene plutselig for store?

Hva gjør du når plutselig utgiftene er større enn inntektene?

Så står man der plutselig i en periode hvor utgiftene dine overstiger inntektene. Uavhengig av årsaken, om det er at man har mistet jobben, overforbruk på en utenlandsferie eller noe annet, så kan konsekvensen være purregebyr, inkassosalærer og betalingsanmerkninger. Dette kan fort bli utfordrende ond sirkel som bare vokser seg større og større.

Kommer man i denne situasjonen er det viktig å være klar over hvilke regninger man bør prioritere å betale først, og hvilke man kan utsette litt uten at kostnadene blir for høye.
Image

Hvilke regninger haster mest?

Når man ser at man ikke rekker å betale regningene til forfall er det beste å ta kontakt umiddelbart for å spørre om en utsettelse. Private aktører som forsikringsselskaper, strømleverandører og mobiloperatører er ofte villige til å tilby utsettelser uten ekstra kostnad. Det gir også et godt inntrykk at man er tidlig ute med å informere om utfordringen.

Den det er absolutt verst å skylde penger til er staten og her er det oftest lite rom for forhandlinger. Få derfor betalt regningene fra staten først, som eventuell restskatt. Deretter vil det være lurt å prioritere mobiloperatøren, fordi man kan risikere at abonnementet blir sperret hvis man ikke betaler og det går for langt. Noen mobiloperatører tar også betalt for gjenåpning. Men som nevnt, vil det ofte være mulig å få innvilget utsettelse hos mobiloperatøren om man kontakter dem.

Når det kommer til boliglånet, så vil det ofte være mulig å forhandle med banken om enten å få en lengre nedbetalingsperiode eller få innvilget en avdragsfri periode – som vil gi en lavere sum man må betale i måneden.
Hvis man leier bolig kan man risikere å bli kastet ut hvis du ikke betaler husleie, derfor bør man absolutt prioritere å betale den månedlige husleien.

Hvis man har studielån, vil lånekassen ofte være fleksibel med tanke på å gjøre justeringer for å senke månedsbeløpet man må betale.

Vi anbefaler at man kvitter seg med alle former for ekstra goder, som utvidet TV abonnement, Netflix, Spotify, planlagte feriereiser, planlagt oppussing, byturer, alkohol og tobakksvarer når man er inne i en trang periode. Når det står mellom å ha tak over hodet eller ekstra goder, så bør man forsøke å gjøre det man kan for å komme seg over kneiken. Se på kontobevegelser og legg sammen alle faste månedlige kostnader på forskjellige abonnement du har, og du vil se at alle småbeløp blir ganske store når disse summeres.
Hvis noen bestemmer at du skal få verdier i form av arv eller gave, kan de samtidig bestemme at dette skal være ditt særeie. Dette er verdier som da må bli holdt utenfor deling ved ekteskapets opphør.

Snakk med oss

Gratis og uforpliktende!

fas fa-phone

+47 96 50 97 30

Kontakt oss

logo
LOGO
Finansformidleren AS
Org. nr: 928737705
fas fa-home

Gullhaug Torg 1,
0484 Oslo

fas fa-phone-alt

+47 96 50 97 30

far fa-envelope
post@finansformidleren.no