Boliglån

Boliglån

Når du søker om lån vil banken se på inntekten og gjelden din, og på forholdet mellom disse for å vurdere hvor mye lån du kan betjene. En hovedregel er at du kan låne maksimalt 5 ganger brutto årsinntekt. Ved kjøp av bolig må du også ha minimum 15% egenkapital.
Boliglaan

Hva er egenkapital?

Sparing
Har du spart BSU? Dette er en form for egenkapital.

Hjelp fra familie/kjente
Det kan for eksempel være når noen vil stille som kausjonist, gi et privat lån, eller gi forskudd på arv.

Kjøp sammen
Hvis foreldrene dine har mulighet, kan de være med og spleise på boligen du skal kjøpe. Da trenger du ikke så mye egenkapital, men får likevel kjøpt drømmeboligen. Vær oppmerksom på foreldrene dine da må skatte av gevinsten ved et eventuelt salg.

Realkausjon
Dette betyr ganske enkelt at banken tar sikkerhet i boligen til kausjonistene, som en ekstra sikkerhet for lånet. Vær oppmerksom på at dersom du ikke klarer å betale de månedlige avdragene, betyr det at kausjonistene kan risikere å miste sin egen bolig. Dette er derfor noe som må diskuteres grundig, slik at alle involverte parter er klar over muligheter og konsekvenser ved en slik løsning.

Kausjon
Dette betyr at det stilles garanti, en sikkerhet, for andres gjeld. Banken kan ta sikkerhet i for eksempel innskudd, andre eiendeler, eller bolig - her omtalt som realkausjon.

Hvilken rente får jeg på boliglånet mitt?

Renten settes individuelt for hvert enkelt lån på bakgrunn av bankens vurdering av din personlige økonomi. Effektiv rente er den renten du faktisk betaler når gebyrer og lignende er lagt inn i nedbetalingsplanen.

Andre typer lån

Har du allerede et boliglån og ønsker å se på muligheten for å refinansiere, eller ønsker du å vite hva en eventuell mellomfinansiering vil koste dersom du velger å kjøpe ny bolig før du selger din nåværende bolig?

Finansieringsbevis

Planlegger du å kjøpe bolig, kan det være smart å skaffe seg et lånebevis fra banken før du går inn i budrunder. En budrunde kan oppleves som hektisk, men med et finansieringsbevis i orden er veien kortere til å få oppfylt boligdrømmen. Finansieringsbeviset har en varighet på tre måneder fra det er signert. Dersom du planlegger å kjøpe bolig i nær fremtid anbefaler vi deg å bestille et finansieringsbevis så snart som mulig ettersom behandlingstiden kan være opp mot en uke.


Fordeler ved finansieringsbevis:

  • Du vet hvor mye du kan søke om lån til før du går inn i budrunder
  • Du slipper å ta forbehold om finansiering, et konkurransefortrinn dersom flere byr på samme bolig
  • Som boligkjøper vet du med sikkerhet at finansieringen er i orden
  • Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder, men kan fornyes

Snakk med oss

Gratis og uforpliktende!

fas fa-phone

+47 96 50 97 30

Kontakt oss

logo

Lånekalkulator

LOGO
Finansformidleren AS
Org. nr: 928737705
fas fa-home

Gullhaug Torg 1,
0484 Oslo

fas fa-phone-alt

+47 96 50 97 30

far fa-envelope
post@finansformidleren.no