Tøffe tider

Tøffe tider

Det er tøffe tider om dagen. Vi ser resesjoner over hele verden. Til og med Norge er rammet av økonomisk nedgang. Det tilhører sjeldenhetene da Norge historisk sett har sluppet billig unna globale nedgangstider etter vi fant olja. Boligmarkedet treffes hardt nå og mange føler på en sterk usikkerhet.

Strøm, drivstoff og mat har en ekstrem prisvekst og rammer hele samfunnet. Samtidig har økonomien vært brennhet som følge av denne prisveksten og Norges Bank har sett seg nødt til å heve renten kraftig flere ganger. Dette samtidig som de varsler flere rentehevinger.

Det er farlig å se seg helt blind på rentehevingene da vi i bunn og grunn skal opp på normalnivåer igjen. Men de økte utgiftene som treffer husstandene om dagen må tas på alvor. Her deler vi noen tanker om grep man kan ta for å komme godt ut av den utfordrende situasjonen vi befinner oss i. Usikret gjeld er det første man bør ta tak i for å holde hodet over vannet.

 

Få oversikt

Start med å få oversikt over gjelden din. Noter deg saldo på boliglån, nedbetalingslån, forbruksgjeld og kredittkort. Dette finner du i nettbank og i Gjeldsregisteret. Få med deg renter og termingebyr også. Dette er viktig informasjon hvis du ønsker å få oversikt over faste utgifter og kanskje vil gjøre grep for å redusere disse. Det er en fin måte å unngå økonomisk usikkerhet.

 

Oppdater verdivurdering på boligen

Ta kontakt med en lokal eiendomsmegler og be om en e-takst på din bolig. Dette er ofte gratis, men dersom man bor litt usentralt hender det at meglerne tar betalt for tjenesten. Det kan være verdt å investere i dersom det er lenge siden man har oppdatert banken på verdien. Sjekk med flere meglere for å få best pris.

 

Vurder refinansiering av dyre smålån

Dersom du har kredittkort og forbrukslån lønner det seg å bake disse inn i boliglånet. Utgiftene vil kuttes betraktelig dersom du gjør et slikt grep. Rentekostnadene er en brøkdel av det et kredittkort ligger på for eksempel. Når man i tillegg tar med termingebyret på rundt 50 kroner per lån/kort så blir det en del å spare hver eneste måned. I tillegg får man god oversikt over egen gjeld og man betaler ett fast beløp en gang pr måned. Refinansiering kan vi hjelpe deg med. Ta kontakt her så hjelper vi deg med å finne beste løsning.

 

Avdragsfrihet

Å søke om avdragsfrihet på boliglånet kan også være et grep for å komme seg gjennom en tøff økonomisk periode. De aller fleste banker er behjelpelige med dette – spesielt i disse dager. Banken taper ikke noe på det, og slipper at du som kunde ender opp med å måtte misligholde lånet. Det kan koste noe mer i den totale levetiden på lånet, men det er bedre enn alternativet – økonomisk usikkerhet.

 

Sett opp budsjett

Sett opp budsjett for husstanden. Ta høyde for strømprisene som er høyere enn vanlig, renten som stiger og drivstoffprisene som er på et nytt nivå. 

Dersom du tar aktivt grep om økonomien din vil du automatisk føle litt mindre stress og usikkerhet. Du får oversikt og forutsigbarhet og kan gjøre justeringer om nødvendig. Økonomisk stress er usunt og vi i Finansformidleren vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg gjennom tøffe dager. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om din økonomi.

LOGO
Finansformidleren AS
Org. nr: 928737705

Gullhaug Torg 1,
0484 Oslo

+47 96 50 97 30

post@finansformidleren.no